Kategoriat
Blogi

Aurinkoista IDAHOTB-päivää!

Tänään 17.5. vietetään kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia, Transphobia & Biphobia). Samana päivänä vuonna 1990 Maailman terveysjärjestö WHO poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luokituksesta.

Mihin tällaisia päiviä tarvitaan?

Teemapäivien ja esimerkiksi priden ytimessä on sateenkaarivähemmistöjen ihmisoikeustilanteen näkyväksi tekeminen. Tarkoituksena on nostaa huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamaan syrjintään ja nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun asioita, joilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa voidaan edistää.

ILGA-Europen (Kansainvälinen sateenkaarivähemmistöjen ihmisoikeuksia ajava kattojärjestö) vuosittain julkaiseman raportin mukaan Suomi sijoittui 6. sijalle Euroopan sateenkaarioikeuksien vertailussa.

Vaikka ensisilmäyksellä sijoitus näyttää melko hyvältä, on raportti tarkemmin tarkasteltuna karua luettavaa – sen mukaan Suomessa toteutuu vain 65% ILGA-Europen edellyttämistä toimista sateenkaarivähemmistöjen ihmisoikeuksien takaamiseksi.

Tässä meillä on aivan valtavasti parannettavaa. Kuntatason toimenpiteistä on mainittu esimerkiksi Pride-liputukseen osallistumisen kirvoittama keskustelu, joka joillain paikkakunnilla on äitynyt jopa vihapuheen tasolle.

Suomen sijoitusta kriteereittäin voi tarkemmin tutkiskella ILGA-Europen ylläpitämällä Rainbow Europe-sivustolla, ja Suomea käsittelevän kappaleen voit lukea tästä linkistä.

Tässä pari ajankohtaista nostoa teemaan sopien:

Allekirjoita Oikeus olla -kansalaisaloite oikeudenmukaisemman translain puolesta.

Kuntavaaliehdokas – sitoudu edistämään ihmisoikeuksia omassa kunnassasi. Allekirjoita Setan Sateenkaarikunta-sitoumus.

Kesä-heinäkuussa sateenkaariyhteisöjä tehdään näkyväksi ympäri maailmaa Pride-tapahtumien muodossa. Tänä vuonna Helsinki Pride järjestetään 28.6.-4.7.